Political Shake-up: Insights from the First Post-European Election Poll by Choose and Metron Analysis 

Η πανελλαδική έρευνα «Ευρωεκλογές: Η Επόμενη Μέρα», που διεξήχθη από την Choose και την Metron Analysis μετά τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, φέρνει στο φως ένα ασταθές και ρευστό πολιτικό τοπίο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Αρνητική αξιολόγηση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών

Η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη στις 10-12 Ιουνίου και παρουσιάστηκε στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα, ανέδειξε τη δυσαρέσκεια της πλειονότητας των ερωτηθέντων, και μάλιστα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ένα πολύ σημαντικό εύρημα είναι ότι στο ερώτημα «ποιες πολιτικές δυνάμεις ενισχύθηκαν στην Ευρώπη», το 60% απάντησε η Άκρα Δεξιά και μόλις το 20% η Δεξιά, παρά το γεγονός ότι η ενίσχυση της Άκρας Δεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν μεν σημαντική, αλλά μικρότερη από το αναμενόμενο, ενώ τις δυνάμεις του αύξησε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που είναι το κόμμα της ευρωπαϊκής Δεξιάς.

Επιπτώσεις σε Ευρώπη

Απαισιοδοξία για το μέλλον της Ευρώπης εκφράζουν οι περισσότεροι ερωτώμενοι, με το 48% να εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα αποδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο άμεσο μέλλον, έναντι του 40% που εκτιμά ότι θα την ενισχύσει.

Παράλληλα, η πλειονότητα αναμένει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα πλην της άμυνας και της ασφάλειας. Αντίθετα, στο κράτος πρόνοιας, την οικονομία, την απασχόληση, και ειδικά στη μετανάστευση αναμένονται αρνητικές συνέπειες.

Συνέπειες για το κομματικό σύστημα

Στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, η δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερη από την ικανοποίηση σε όλες τις ηλιακές ομάδες. Τα τεράστια ποσοστά αποχής – παρότι οι λόγοι αποχής που δηλώθηκαν ήταν κυρίως πρακτικοί– υποδηλώνουν μια γενικότερη πολιτική αδιαφορία. Σημειωτέον ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα (38%) και στην ευρωπαϊκή πολιτική (13%) αναφέρθηκαν επίσης ως σημαντικοί λόγοι αποχής.

Διαβάστε όλη την έρευνα ΕΔΩ

«Η πρωτοφανής αποχή και η ενίσχυση ακραίων δυνάμεων στις Ευρωεκλογές πανευρωπαϊκά υπογραμμίζουν την αποξένωση μεγάλου μέρους των πολιτών από τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς. Αποξένωση που έχει τις ρίζες της στην αποτυχία του πολιτικού συστήματος να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας.

Η οικονομία και βασικά θέματα όπως η ακρίβεια, η υγεία και η ασφάλεια έχουν επιστρέψει εμφατικά στο επίκεντρο της πολιτικής. Εκεί ακριβώς είναι που θα κριθούν τα κόμματα το επόμενο διάστημα – στο κατά πόσο θα μπορέσουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Οι πολίτες αναζητούν πρακτικές λύσεις, όχι περισσότερες αναλύσεις και ιδεολογικές συγκολλήσεις»,
δήλωσε σχετικά με την έρευνα ο κ. Γιάννης Δέτσης, Πρόεδρος Διευθύνων Σύμβουλος της Choose.